Dit jaar geen woord van het jaar verkiezing in Nederland heeft van Dale besloten.
‘Sjoemelscooter’, ‘pieperaanval’ en ‘transitiespijt’ waren drie van de woorden die meededen aan het woord van het jaar verkiezing. Vooral rondom het laatste woord ontstond een maatschappelijke discussie.
De term zou stigmatisering van transgender personen in de hand werken, meldde het COC.
Transgender Netwerk Nederland sprak op Instagram van een ‘desinformatie campagne.’ Goed dat deze discussie wordt gevoerd. Interessant om te horen waarom veel mensen dit woord een ongepaste nominatie vinden voor deze verkiezing.
Naast deze discussie heeft het me ook laten nadenken welk woord of welke woorden ik zelf zou nomineren. Deze week dienden zich daar een aantal mooie woorden voor aan. Woorden die ik nog niet eerder had gehoord. Een vriendin van mij vertelde me dat deze koude dagen perfect zijn voor een snuggie. Ik keek haar verbaasd aan. ‘Een snuggie? Wat is dat?’ Ze vertelde me dat het een soort fleecedeken met mouwen is. Toen ik een foto zag werd het me pas echt duidelijk. Het is een soort badjasachtige pyama afgeleid van het Engelse woord snuggle (to move close to someone for affection, warmth, comfort or to arrange something around yourself.)
Vandaag kwam ik ook een aantal interessante woorden tegen in Schrijven Magazine. Maaike Gunsing schreef een artikel over nieuwe subgenres in de literatuur. Twee van die genres vond ik erg fascinerend namelijk de woorden cli-fi (oftewel climate fiction) en hopefunk.
Het woord cli-fi is een genre dat overeenkomt met sciencefiction, maar deze verwerkt ook nog klimaatverandering in de verhaallijn. In het genre hopepunk vechten de personages voor positieve verandering en radicale vriendelijkheid.
Een ander woord dat afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest is het woord mafklapper (oftewel mafkees.) Agent Daan de Bie gebruikte dit woord in het realityprogramma ‘Bureau Maastricht.’ De uitwerking van dit woord was in de serie echter niet altijd even grappig. Toch zijn dit de woorden die mij te binnen schieten als ik aan ‘nieuwe woorden’ denk of woorden van 2024. Ook al zijn het waarschijnlijk niet de meest gebruikte woorden van het jaar.
Als ik uit deze woorden zou moeten kiezen voor het woord van het jaar 2024 zou ik voor het woord snuggie of hopepunk gaan. Als er iets is wat de wereld in deze tijd kan gebruiken is het meer zachtheid, warmte en positiviteit. Laten we elkaar vaker ‘snuggelen’. Laten we elkaar respecteren en elkaar in onze waarde laten, want de wereld snakt naar positieve verandering en radicale vriendelijkheid. Laten we hopen op meer hopepunk!